vineri, 4 ianuarie 2008

Yesterday program

Aveam de gind sa povestesc cite ceva despre programul nostru de ieri. Urma sa vina No2 sa faca trei ore de generalizare, ma interesa mai mult sa apara ca sa vada ca nu au disparut in ceata...el de asta se teme, sa nu il "paraseasca" cineva.
M. se plictisea de alaltaieri si i-am spus ca va veni No2 sa lucreze, insa ieri dimineata -ningea amarnic - ea mi-a dat telefon ca nu se circula in Bucuresti asa ca a ramas sa vina azi la programul normal si cel de ieri sa ramina pentru altadata (trei ore). Seara ca sa nu ramina cu o zi in care nu a facut nimic am lucrat eu cu el generalizari. Are programe care merg bine si citeva care merg foarte prost. Merge bine imitatia verbala, "la fel" si a inceput sa mearga si "diferit", potrivirile, la functii nu isi da seama prea bine ce il intrebi pentru ca are si functiile partilor corpului si functii in general ("cu ce maninci? "cu gura" dar uneori raspunde "cu lingura" pentru ca a avut intrebarea in ambele programe). La culoare si forma raspunde perfect, ca si la "da si nu factual" ("acesta este un mar"? "da/nu"). Literele bine, aproape perfect, le mai incurca pe cele mici. Cifrele insa de citeva zile sunt in incurcatura totala. Sa le fi uitat iar?! Sa o intreb pe No2 daca ea a vazut ca le arata la nimereala cum a facut aseara...Pe linga asta a incurcat "guler" cu "cordon" la identificare receptiva si s-a suparat, a trebuit sa intrerup o vreme ca nu se mai putea vorbi cu el.
Pe la sfirsitul programului (am lucrat intre 6 si 8 p.m.) i-am schimbat chipsurile cu suc ca recompensa si a fost incintat...s-a inviorat si spunea mereu "lectii", deci ar mai fi vrut, dar obosisem eu.

Despre altii de pe Autism planet, alaltaieri am vorbit pe mess cu C, o mama care face ABA acasa (cu coordonator) de doi ani si...cu progrese foarte lente desi copilul e destul de mic (cam 5 ani). Pe fondul acesta a facut o depresie puternica, nu se mai simte bine nici fizic. E explicabil , o inteleg...practic noi am pornit toate de la acelasi "start" insa a) exista mai multe grade de afectare, unii sunt mai afectati, altii mai putin; b) depinde de virsta la care s-a instalat afectiunea. La noi de ex s-a dezvoltat dupa ce a implinit doi ani jumatate...la altii mai devreme, de la un an sau si mai devreme. Depinde cit de repede intervii si cu ce tip de afectiune te lupti. Un lucru e sigur, suntem foarte singuri in lupta pe care o ducem...eu ma gindesc foarte des ca nu am prieteni pe Pamint ci doar in Cer.

Niciun comentariu: