luni, 7 ianuarie 2008

Our current stage

Pe unde ne aflam acum cu M...vacanta a fost un prilej de evaluare pentru noi.
IQ se mentine dar nu este meritul nostru, al echipei, pentru ca itemii din Portage cistigati din toamna pina acum i-a cistigat spontan (nu datorita programelor) si datorita celorlalte stimulente pe care le ia...respectiv, articolul hotarit ("o fata", "un papagal"), formele contractate ale verbelor ("lasa-l", "lasa-ma") verbele la timpul trecut "a plecat" , "a cazut". E bine ca toate acestea au venit singure, erau greu de predat. In socializare iarasi avem citeva lucruri noi cum ar fi conversatia la masa sau intrarea in conversatiile adultilor care iar au venit singure.

Vacanta de patru zile la munte in decembrie a fost binevenita, ca si sarbatorile cu atitea serbari, brazi si atmosfera de sarbatoare...de fapt, pentru el au fost primele sarbatori inteligibile (si in sfirsit de cind a nins putem sa predam tema "iarna" ca nici nu puteam explica diferenta intre toamna si iarna pina acum).

Puncte bune: este mult mai prezent iar televizorul a devenit din dusman un prieten. Respectiv reuseste sa urmareasca destul de atent 10-15 minute de filme cu actiune/spectacole/desene animate si intelege fragmente de discurs chiar daca sunt in context. E foarte mindru de asta si repeta cuvintele pe care le intelege...
In plus, comportamentele negative sunt foarte reduse, aproape de zero. Cooperarea foarte buna, a devenit un copil care face o gramada de lucruri (poate fi trimis sa caute ceva in alta camera daca e un lucru stiut de el, isi stringe jucariile, sterge singur daca s-a varsat ceva pe masa, stringe masa, duce gunoiul, verifica lumina si aparatele electrice sa fie stinse).

Puncte mai putin bune: incurca lucruri deja stiute ceea ce va opri iar programele la masa in loc o vreme pentru ca vom relua ce nu merge de la zero daca trebuie...si totul e contracronometru.
Daca nu se ocupe nimeni de el are tendinta de a dezvolta autostimulari, in special verbale.

Trebuie regindite unele programe si trebuie dezvoltata partea socializarii cu copiii pentru ca sunt un motivator puternic pentru el (iar acum zapada este un pretext foarte bun, copiii de afara sunt mai putin selectivi).

Niciun comentariu: